Determinació cromosòmica
Aquesta es dona a la majoria de les especies i depèn de la presencia dels cromosomes sexual rebuts. Per a aquest caràcter hi han dos al·lels, el X i el Y. De manera general, si un organisme és homogamètic (XX) serà femella i si és heterogamètic (XY) serà mascle. Però a la natura troben algunes excepcions i els homogamètics són mascles i els heterogamètics són femelles , per exemple: algunes aus, amfibis, reptils, peixos i papallones.
Determinació gènica
En algunes especies , el sexe està determinat per un conjunt de gens amb molts al·lels. Aquestos, porten la informació necessaria per a formar les gònades femenines o masculines. Per exemple alguns insectes no social, com les llagostes. Els mascles tenen un cromosoma X , son X0. Les femelles tenen XX.
Determinació cariotípica
Aquest tipus de determinació depen de si la posta d´ous ha sigut fecundada o no. Els ous fecundats són diploides (2n) i seran femelles; els ous sense fecundar són haploides(n) i seran mascles. Com a exemple podem dir alguns insectes socials com: abelles, formigues i vespes. La abella reïna es fecundada per un abellot, però la seua posta esta formada per els ous fecundats i per ous que provenen directamente dels ovuls sense fecundar. Depenent de si arriben els espermatozoides, la desdencendia serà tota femenina o tota masculina. Es un mecanisme per mantindre el equilibri en les proporcions dins d´una especie.
Determinació ambiental
Algunes especies depenen de les condicions ambientals que es donen al medi durant la seua gestació. En el cas dels caimans i cocodrils. La temperatura del aigua durant la incubació dels ous és determinant. Per damunt d´ una determinada temperatura es desenvolupen mascles i per baix d´ella, seran femelles.
No hay comentarios:
Publicar un comentario